Recuperación robusta en los mercados de Bitcoin y criptomonedas, impulsada por factores clave

Bitcoin Ethereum rebound key reasons

Los mercados de Bitcoin y criptomonedas experimentaron una fuerte recuperación el martes, Bitcoin superó la marca de los 56.000 dólares y Ethereum 2.500 dólares, "Kara Pazartesinden" geri döndü. Dün Bitcoin %15’in üzerinde düşerek 49.000 dolar civarında dip seviyelere ulaşırken, Ethereum %20’den fazla düşerek 2.115 dolara geriledi.

Bitcoin ve kriptodaki toparlanma, çeşitli önemli faktörlerin yönlendirdiği küresel finans piyasalarındaki daha geniş bir canlanmaya paralellik gösterdi.

1 Nikkei Toparlandı, Bitcoin Takip Etti

Japonya’nın birincil borsa endeksi Nikkei 225, 1987 Kara Pazartesi çöküşünden bu yana en önemli düşüşünün ardından rekor kıran bir toparlanma yaşadı. Endeks, 34.675,46 puandan kapanarak %10,23 arttı. Bu toparlanma, Pazartesi günü küresel piyasa istikrarsızlığından ve ABD’de yaklaşan durgunluk korkularıyla birlikte Yen ‘carry trade’inin çözülmesinden kaynaklanan komplikasyonlardan kaynaklanan sert %12,4’lük bir düşüşün ardından geldi.

Popüler kripto analisti JACKIS (@i_am_jackis), X üzerinden "Şu anda kripto para biriminin makro koşullara tepki verdiğini düşünüyorum, ancak IMO’ya göre kripto para biriminin kendisine özgü bir şey olmuyor. İşte karşılaştırmada BTC ve Nikkei. Makro koşullar yerleşince Bitcoin/kripto daha güçlü bir şekilde toparlanmalı, ancak o zamana kadar dikkatli olun." diye yorum yaptı.

## 2 ISM Hizmetler Verileri Güçlü**

ABD Tedarik Yönetimi Enstitüsü, Pazartesi günü imalat dışı PMI’sının Haziran ayındaki %48,8’den Temmuz ayında 51,4’e yükseldiğini bildirdi; bu, Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviye. Bu endeks, ABD ekonomisinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan hizmetler sektörünün sağlığını ölçer. 50’nin üzerindeki bir PMI genişlemeyi gösterir ve en son veriler, hizmet sektörü faaliyetinde bir toparlanma olduğunu göstererek yaklaşan bir durgunlukla ilgili bazı endişeleri azaltmaktadır.

## 3 Piyasa, Fed’in Agresif Faiz İndirimlerini Bekliyor**

Finans piyasaları şu anda ABD Federal Rezervi tarafından önemli bir parasal genişleme yapılmasını fiyatlandırıyor. CME FedWatch Tool verilerine göre, Eylül ayında %0,50 baz puanlık faiz indirimi olasılığı artık %73,5 iken, şu anda %0,25 baz puanlık asgari faiz indirimi kesin olarak görülüyor. Beklentilerdeki bu değişim, yalnızca bir hafta önce bu kesintilerin olasılığının çok daha düşük olduğu zamana kıyasla duyarlılıkta keskin bir değişimi yansıtıyor.

## 4 Aşırı Tepki**

Piyasa çöküşü, bazı analistlerin ABD resesyonu korkularına yönelik aşırı tepki olarak adlandırdığı şeyle de şiddetlendi. Makro analisti Alex Krüger, korku odaklı bu piyasa davranışının döngüselliğine işaret etti.

"Dünya, ABD durgunluğu korkularına karşı toplu histeri vakası geçiriyor. Fiyat hareketinin her şeyin aşağı doğru bir negatif geri besleme döngüsünde hareket ettiği fiyat hareketine bir anlatı oluşturmasına izin verme göstergesi. VIX 65’e ulaştı; tarihteki en büyük üçüncü sıçrama. Ardından bu sabah açık piyasada güçlü bir sıçrama gerçekleşti ve ISM verileri beklenenden daha iyi talep ve istihdam artışı gösterdi," diye belirtti.

Basın saatinde, BTC 56.010 dolardan işlem görüyordu.

Exit mobile version